ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ
Η δεισιδαιμονία και οι επικριτές της στην αρχαία Ελλάδα
Μετάφραση:
Βάιος Λιαπής
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Σε μια εποχή όξυνσης του ανορθολογισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, επανέρχεται στο προσκήνιο ο προβληματισμός για το φαινόμενο της θρησκοληψίας και της δεισιδαιμονίας. Το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζουν, από διαφορετικό πρίσμα ο καθένας, οι συγγραφείς των τριών κειμένων που μεταφράζονται και υπομνηματίζονται στον τόμο αυτόν: ο Λουκιανός στο Φιλοψευδεῖς ἢ Ἀπιστῶν, ο Πλούταρχος στο Περὶ δεισιδαιμονίας και ο Θεόφραστος στον Δεισιδαίμονα.

Με όπλο άλλοτε τη σάτιρα και την καρικατούρα και άλλοτε τον εμβριθή στοχασμό, οι τρεις αυτοί συγγραφείς καταπιάνονται με ένα φαινόμενο που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αν και προέρχονται από μιαν άλλη εποχή, τα κείμενα του τόμου αυτού μπορούν να μας φανερώσουν μιαν όψη της δικής μας ταυτότητας που συνήθως δεν θέλουμε να αντικρίζουμε.

Εικόνα εξωφύλλου: Ερυθρόµορφη κύλικα των τελών του 4ου αι. π.Χ. µε παράσταση Σειρήνας από την Ποσειδωνία (Paestum) της Κάτω Ιταλίας. Η Σειρήνα στο ένα χέρι κρατά στεφάνι και στο άλλο δίσκο µε φρούτα· τα φτερά της θυµίζουν αυτά του ψαρονιού. Αποδίδεται στον Ζωγράφο του Αστέα. (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, Νέα Υόρκη.)

Διευθυντής σειράς: Δημήτρης I. Κυρτάτας

Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν νέο διάλογο με την αρχαιότητα. Τα κείμενα κάθε τόμου, που προσφέρονται σε νεοελληνική απόδοση, φωτίζουν όψεις της καθημερινής ζωής, των θεσμών ή των ιδεών που εξακολουθούν να διατηρούν την επικαιρότητά τους. Επιπλέον, επιλέγονται με στόχο να αναδειχθεί τόσο ο πλούτος όσο και η ποικιλία των συμπεριφορών και των νοοτροπιών του αρχαίου κόσμου. Εμφανίζουν τους αρχαίους Έλληνες διαφορετικών εποχών και διαφορετικών πεποιθήσεων να διαλέγονται και να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους ή με αλλοεθνείς· και τους εθνικούς να διαλέγονται ή να αντιπαρατίθενται με Ιουδαίους ή χριστιανούς. Η αρχαιότητα προβάλλει έτσι από τη μια πλευρά επίκαιρη και από την άλλη σύνθετη, πολύμορφη και αντιφατική.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

Α' έκδοση
02/
2024
ISBN
978-618-230-010-7
Τιμή καταλόγου
10,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
104 σελ.
14x
22 εκ.
Σχεδίαση εξωφύλλου
Ιάκωβος Ουρανός
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Videos

Δέσποινα Ιωσήφ | Η αυλή των θαυμάτων | Σειρά: Διάλογοι με την αρχαιότητα (Διευθυντής: Δ. Κυρτάτας)
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: Δέσποινα Ιωσήφ | Η αυλή των θαυμάτων | Σειρά: Διάλογοι με την αρχαιότητα
02/08/2023
Ελένη Φάσσα | Άρτος και θεάματα | Σειρά: Διάλογοι με την αρχαιότητα (Διευθυντής: Δημήτρης  Κυρτάτας)
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: Ελένη Φάσσα | Άρτος και θεάματα | Σειρά: Διάλογοι με την αρχαιότητα
02/08/2023
PODCAST | Διάλογοι με την αρχαιότητα. Όψεις της καθημερινής ζωής
PODCAST | Διάλογοι με την αρχαιότητα. Όψεις της καθημερινής ζωής
03/12/2021

Περιεχόμενα

Πρόλογος

Εισαγωγή

Λουκιανός: Οι μυθομανείς και ο δύσπιστος
Πλούταρχος: Περί δεισιδαιμονίας
Θεόφραστος: Ο δεισιδαίμων

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

SHARE