ΣΕΙΡΗΝΕΙΑ ΔΕΙΠΝΑ
Ιστορία της διατροφής και της γαστρονομίας στην Ελλάδα
Μετάφραση:
Πατρικίου Έλενα
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η ιστορία των τροφών και της γαστρονομίας στην Ελλάδα καθώς και η αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής κουζίνας, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, περιγράφονται στα Σειρήνια Δείπνα του βρετανού ιστορικού Andrew Dalby. «Η τροφή και οι διασκεδάσεις του Αιγαίου της κλασικής εποχής -σημειώνει ο συγγραφέας- προσφέρουν πλούσια πεδία έρευνας ... και αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο όχι μόνο για κάθε μελέτη του αρχαίου κόσμου αλλά και για τους ανθρωπολόγους που εξετάζουν τη μεταγενέστερη ιστορία της Μεσογείου». Η ελληνική διατροφή και γαστρονομία αποτελεί κατά τον Dalby, την αρχή από την οποία κατάγονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Πολλά φαγητά, πασίγνωστα σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έχουν μια ιστορία στην περιοχή πολύ αρχαιότερης και αυτής των Τούρκων και αυτής των ίδιων των Ελλήνων. Ο Andrew Dalby μιλά για τα γεύματα και τα συμπόσια του Αιγαίου της κλασικής αρχαιότητας δίνοντας έμφαση στα προσωπικά, ατομικά, οικιακά και οικογενειακά πλαίσια της ελληνικής διατροφής. Δεν αποφεύγει, ωστόσο, να επεκτείνεται σε προγενέστερες, αλλά και σε μεταγενέστερες της κλασικής εποχές, για να προσεγγίσει την ιστορία των τροφίμων που αποτελούσαν το ελληνικό μενού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες για τα σικελικά τραπέζια, τους σικελούς μαγείρους και τους... τσελεμεντέδες των σικελών, καθώς και η περιγραφή των διατροφικών εξελίξεων στο Βυζάντιο και τις νεώτερες εποχές. Σημαντική πηγή πληροφοριών για τη μελέτη του Andrew Dalby αποτελούν οι Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου -έργο κλασικό όχι μόνο για την ελληνική ιστορία και λογοτεχνία αλλά και για θέματα γαστρονομίας.

Τίτλος πρωτοτύπου
Siren feasts, 1996
Α' έκδοση
2000
Τρέχουσα έκδοση
3/
2018
ISBN
978-960-524-110-0
Κωδικός στον Εύδοξο
944
Τιμή καταλόγου
25,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
574 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Ο Άντριου Ντάλμπυ (Andrew Dalby) είναι Άγγλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, στο οποίο και δίδαξε φιλολογία. Έχει εκδώσει βιβλία για την ιστορία των τροφίμων και τη γλωσσολογία.

Δημοσιεύματα

«Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;» του Θοδωρή Αντωνόπουλου
LiFO
02/01/2021
«ANDREW DALBY: "Είναι ανόητο οι Έλληνες να τρώνε λεμόνια Αργεντινής"», συνέντευξη του Βρετανού επιστήμονα στην Τασούλα Επτακοίλη
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Κ»-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
05/06/2011
«Διαβάζοντας έρχεται η όρεξη» του Άλκη Γαλδαδά
ΤΟ ΒΗΜΑ
02/08/2009

Περιεχόμενα

1. Πως θυσίαζαν αυτοί οι άνθρωποι

ΜΕΡΟΣ 1: ΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
2. Οι κήποι του Αλκίνοου

ΜΕΡΟΣ 2: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
3. Θεϊκές εφευρέσεις
4. Εν δείπνοισι Λυδών
5. Σικελικά τραπέζια

ΜΕΡΟΣ 3: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
6. Τα λεμόνια των εσπερίδων
7. Τα χέλια του Στρυμώνα
8. Η αυτοκρατορική σύνθεση

ΜΕΡΟΣ 4: ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΙΓΑΙΟ
9. Παξιμάδια από το Βυζάντιο

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

ALAN HUGHES
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

17,50

eBook
SHARE