ΣΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ Β
Ξεκλειδώνοντας το αίνιγμα ενός αρχαίου κώδικα
Μετάφραση:
Χ. Ε. Μαραβέλιας
Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--
Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: cb5054c4-672f-4920-b979-ce7a5dc296d2

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, αυτής της μυστηριώδους γραφής που πρωτοέφερε στο φως ο Άρθουρ Έβανς ανασκάπτοντας την Κνωσό το 1900, υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα διανοητικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Για πέντε περίπου δεκαετίες, μερικές από τις σπουδαιότερες μορφές στο πεδίο της φιλολογικής και της αρχαιολογικής επιστήμης, και όχι μόνο, αναμετρήθηκαν χωρίς επιτυχία με το εγχείρημα της λύσης αυτού του αρχαίου γρίφου, το οποίο θα άνοιγε ένα παράθυρο στη μελέτη της αιγαιακής προϊστορίας· και τη λύση έμελλε να τη δώσει εντέλει το 1952 όχι ένας ειδικός επιστήμονας αλλά ένας παθιασμένος ερασιτέχνης, ο άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις. Όμως από τις περισσότερες εξιστορήσεις αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας λείπει το όνομα μιας μεγάλης πρωταγωνίστριας: της αμερικανίδας φιλολόγου Άλις Κόμπερ. Εργαζόμενη αθόρυβα και με σχολαστικότητα στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, η Κόμπερ συγκαταλεγόταν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα στους κορυφαίους ειδήμονες στη Γραμμική Β γραφή παγκοσμίως. Αν και σε μεγάλο βαθμό λησμονημένη σήμερα —για αρκετούς λόγους, ανάμεσά τους και διότι η ιστορία σχεδόν πάντα γράφεται από τους νικητές, και διότι ήταν μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο—, έφτασε κοντά στην αποκρυπτογράφηση λίγο πριν από τον πρόωρο θάνατό της το 1950· και η δική της προεργασία υπήρξε καθοριστική στη διαλεύκανση του μυστηρίου της Γραμμικής Β.

Η Μαργκαλίτ Φοξ συνθέτει μια συναρπαστική αφήγηση, ένα είδος επιστημονικής ιστορίας μυστηρίου, ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην επιστημονική τεκμηρίωση και την αποτύπωση της προσωπικής ιστορίας των πρωταγωνιστών αυτής της διανοητικής περιπέτειας. Επιτρέπει ακόμα και στον μη ειδικό αναγνώστη να παρακολουθήσει βήμα προς βήμα την πορεία του διανοητικού αυτού άθλου, τον μυεί στις τεχνικές της κρυπτογράφησης και της αποκρυπτογράφησης, δίνοντας συνάμα σάρκα και οστά σε όλα αυτά τα πρόσωπα που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη λύση του αινίγματος.

Στο Επίμετρο της ελληνικής έκδοσης, ο μεταφραστής Χ. E. Μαραβέλιας παρουσιάζει μεταξύ άλλων τη συμβολή του σημαντικότερου έλληνα ερευνητή της Γραμμικής Β, του Κ. Δ. Κτιστόπουλου, στην προσπάθεια της αποκρυπτογράφησης και την επαφή που είχε, μέσω της ανταλλαγής επιστολών, με την Άλις Κόμπερ.

Τίτλος πρωτοτύπου
The Riddle of the Labyrinth. The Quest to Crack an Ancient Code, Harper Collins Publishers, 2013 © 2013 by Margalit Fox
Α' έκδοση
10/
2020
ISBN
978-960-524-585-6
Κωδικός στον Εύδοξο
94644633
Τιμή καταλόγου
16,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
360 σελ.
15x
23 εκ.
Σχεδίαση εξωφύλλου
Ιάκωβος Ουρανός
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Η αμερικανίδα συγγραφέας Margalit Fox (Μαργκαλίτ Φοξ) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1961. Έπειτα από σπουδές τσέλου, σπούδασε γλωσσολογία, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Stony Brook University και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία στο Columbia University Graduate School of Journalism. Εργά­στηκε επί δεκαετία ως επιμελήτρια στη New York Times Book Review και από το 2004 ώς το 2018 ήταν βασικό μέλος του περίφημου Τμήματος Νεκρολογιών της εφημερίδας New York Times. Tο 2016 το Pointer Institute τη συμπεριέλαβε στον κατάλογο των έξι καλύτερων συντακτών στην ιστορία των New York Times. Το 2007 εξέδωσε το Talking Hands: What Sign Language Reveals about the Mind (Simon & Schuster), για να ακολουθήσει το Στον λαβύρινθο της Γραμμικής Β (The Riddle of the Labyrinth: The Quest to Crack an Ancient Code, Ecco/HarperCollins, 2013), που το 2014 τιμήθηκε με το William Saroyan Prize for International Writing. Το 2018 εξέδωσε το Conan Doyle for the Defense: The True Story of a Sensational British Murder, a Quest for Justice, and the World’s Most Famous Detective Writer (Random House).

Φωτογραφία:©Ivan Farkas

Δημοσιεύματα

«Στο Αιγαίο του 15ου π.Χ. αιώνα ο κόσμος μιλούσε ελληνικά» της Εύης Μαλλιαρού
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
04/01/2021

Videos

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ | Η εποχή των κατακτήσεων
30/09/2023
MICHEL DE MONTAIGNE | Δοκίμια (Βιβλία Α', Β', Γ' σε κασετίνα) Μετάφραση: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
21/12/2023
ALEXANDER JONES | 'Ενας φορητός κόσμος
21/06/2023

Περιεχόμενα

Κατάλογος εικόνων

Εισαγωγή

Προοίμιο: Χαμένοι θησαυροί

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ: Ο ΑΝΑΣΚΑΦΕΑΣ

Κεφαλαιο 1.    Οι καταστιχογράφοι

Κεφαλαιο 2.   Το χαμένο κλειδί

Κεφαλαιο 3.   Πάθος για τα ερείπια

ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

Κεφαλαιο 4.   Μια αμερικανίδα Σαμπολλιόν

Κεφαλαιο 5.   Ένα γοητευτικό πρόβλημα

Κεφαλαιο 6.   Σχίζοντας το μωρό στα δυο

Κεφαλαιο 7.   Ο κάνναβος

Κεφαλαιο 8.   «Βιαστείτε και διαβάστε αυτό το πράμα»

ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΙΤΟ: Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Κεφαλαιο 9.   Ένας νεαρός χωρίς τυπικά προσόντα

Κεφαλαιο 10. Ένα άλμα πίστης

Κεφαλαιο 11. «Το ξέρω, το ξέρω»

Κεφαλαιο 12. Λύση, διάλυση

Επίλογος:  Ο κύριος Χ και ο κύριος Ψ

Παράρτημα: Το σημεία/συλλαβογράμματα της Γραμμικής Β

Ευχαριστίες

Επίμετρο: «Η επιστροφή της Άλις Κόμπερ στην Ελλάδα», του Χ. Ε. Μαραβέλια

Συντομογραφίες

Σημειώσεις

Πηγές εικόνων

Βιβλιογραφία

Ευρετήριο

 

Περισσότερα

Συμπληρωματικό υλικό

Επιπλέον υλικό

Σχετικά με το θέμα, ο αναγνώστης μπορεί πλέον να ακούσει από τον ίδιο τον Βέντρις την ανακοίνωση της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Β στο BBC, διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά βιβλία