ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
Διδάγματα της κινεζικής φιλοσοφίας για μια καλύτερη ζωή
Μετάφραση:
Νίκος Σουελτζής
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Πριν από περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια, σχεδόν παράλληλα με την ανάπτυξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, εμφανίστηκαν τα διδάγματα των Κινέζων φιλοσόφων, οι οποίοι επιδίω­ξαν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής, όπως πώς μπορούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία τους. Μία από τις πλέον ανατρεπτικές ιδέες του κινεζικού τρόπου σκέψης είναι ότι η καλλιέργεια και η μεταμόρφωση του ατόμου δεν προκύπτουν από την εσωτερική αναζήτηση ενός κρυμμένου «αληθινού εαυτού» —πεποίθηση διάχυτη στις δυτικές κοινωνίες— αλλά από την καλλιέργεια του νου και των συναισθηματικών μας αντιδρά­σεων στα απρόβλεπτα γεγονότα του κόσμου. Αντίστοιχα, η ποιότητα των ανθρώπινων σχέ­σεων δεν προκύπτει από την εφαρμογή αφηρημένων, υπερβατικών ιδεών, αλλά από τις απλές «τελετουργίες» που πραγματοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή· η δύναμη δεν προκύπτει από την επιβολή αλλά από τον αυτοέλεγχο· η αριστεία επιτυγχάνεται μέσω των επιλογών που κάνουμε και δεν προκαθορίζεται από τις φυσικές μας ικανότητες. Απαύγασμα μακροχρόνιας ενασχόλησης με την κινεζική σκέψη και φιλοσοφία, το βιβλίο του Μάικλ Πιούετ και της Κριστίν Γκρος-­Λο είναι ένα έργο που μας προσκαλεί να αμφισβητήσουμε θεμελιώδεις πεποιθήσεις μας για το πώς μπορούμε να ζούμε καλά. Το Μονοπάτι δεν είναι μια προκαθορισμένη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά ο δρόμος που διανοίγουμε καθημερινά καθώς προχωρούμε.

ΣΕΙΡΑ: ΚΙΝΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα βιβλία της σειράς καλούν σε έναν εισαγωγικό διάλογο με την Κίνα, τον πολιτισμό και την σκέψη της ανά τους αιώνες, αποσκοπώντας να καταστήσουν αυτή τη σπουδαία και αρχαία κουλτούρα, η οποία διέπεται από τις δικές της νοητικές συντεταγμένες και θεμελιώδεις έννοιες, προσιτή στο ελληνικό κοινό. Με ένα ευρύ φάσμα γενικής και εξειδικευμένης θεματολογίας, οι τίτλοι της σειράς καλύπτουν ποικίλες πτυχές του κινεζικού πολιτισμού —από τη γλώσσα έως την τέχνη και από τη φιλοσοφία έως την πολιτική— προσφέροντας μια σφαιρική και πολυδιάστατη εικόνα τόσο της αρχαίας όσο και σύγχρονης Κίνας. Με έμφαση σε τίτλους που συνειδητά αποσκοπούν να εξηγήσουν τον κινεζικό πολιτισμό με τους δικούς του όρους, η σειρά ευελπιστεί να προσεγγίσει την Κίνα με τρόπο που θα φωτίσει, επιπλέον, τις διαφορές και τις ομοιότητες με τον ελληνικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

Η Άννα-Ειρήνη Μπάκα είναι Μεταδιδακτορική Ερευνή­τρια Marie Curie στο Τμήμα Ανατολικών Ασιατικών Γλωσ­σών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Κληρονο­μιάς του Πανεπιστημίου Κα’ Φόσκαρι της Βενετίας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, έλαβε το διδακτορικό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου από το Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ με πλήρη υποτροφία του ίδιου πανεπιστη­μίου και του ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου μελέτησε την εφαρμογή της φαινομενολογίας του Έντμουντ Χούσσερλ στη φιλοσοφία του δικαίου. Ερευνά πλέον ζητήματα συγκριτικής φιλοσοφίας με έμφαση στις δικαιικές και ηθικές προσεγγίσεις της αριστοτελικής παράδοσης, του κομφουκιανισμού και του νεοκομφουκιανισμού.

Ο Στέφανος Γκαντόλφο είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνη­τής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Επιστημονικός Επισκέπτης (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Απέκτησε το πρώτο του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Γέιλ στη Φιλοσοφία και τα Οικονομικά, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κινεζική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ερευνώντας τον παραδοσιακό τρόπο οργάνωσης της γνώσης στην Κίνα. Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους κινεζικής φιλοσοφίας.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

Επιστημονική επιμέλεια
Στέφανος Γκαντόλφο
Άννα-Ειρήνη Μπάκα
Τίτλος πρωτοτύπου
The Path. What Chinese Philosophers Can Teach Us About the Good Life
Α' έκδοση
10/
2023
ISBN
978-960-524-993-9
Τιμή καταλόγου
15,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
248 σελ.
15x
23 εκ.
Σχεδίαση εξωφύλλου
Δημήτρης Παπάζογλου
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Ο Μάικλ Πιούετ (Michael Puett) είναι καθηγητής Κινεζικής Ιστορίας και Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμών της Ανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το μάθημά του για την κινεζική ηθική και πολιτική φιλοσοφία στους προπτυχιακούς φοιτητές είναι από τα δημοφιλέστερα στο πανεπιστήμιο. Για το εξαιρετικό του διδακτικό έργο έχει τιμηθεί με το Harvard College Professorship.

 

Η Κριστίν Γκρος-­Λο (Christine Gross-­Loh) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ανατολικής Ασίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Συνεργάζεται με γνωστά έντυπα, ανάμεσά τους τα Wall Street Journal, Atlantic και Huffington Post.

Φωτογραφία:© Margaret Lampert, https://www.simonandschuster.ca

 

Videos

EDWARD F. JAMES | Οι βάρβαροι της Ευρώπης | 200-600 μ.Χ.
EDWARD F. JAMES | Οι βάρβαροι της Ευρώπης | 200-600 μ.Χ.
24/11/2022
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ | Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ | Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι
21/02/2023
MICHEL DE MONTAIGNE | Δοκίμια (Βιβλία Α', Β', Γ' σε κασετίνα) Μετάφραση: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
MICHEL DE MONTAIGNE | Δοκίμια (Βιβλία Α', Β', Γ' σε κασετίνα) Μετάφραση: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής
21/12/2023

Περιεχόμενα

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Προοίμιο
Εισαγωγή

1. Η εποχή της αυταρέσκειας

2. Η εποχή της φιλοσοφίας

3. Περί σχέσεων: Ο Κομφούκιος και η ωσάν τελετουργία

4. Περί αποφάσεων: Ο Μέγγιος και ο απρόβλεπτος κόσμος

5. Περί επιρροής: Ο Λάο Τζϊ και η δημιουργία κόσμων

6. Περί ζωτικότητας: Η Εσωτερική Άσκηση και το να είσαι σαν πνεύμα

7. Περί αυθορμησίας: Ο Tζ’ουάνγκ Τζϊ και ο κόσμος της μεταμόρφωσης

8. Περί ανθρωπότητας: Ο Σοϋν Τζϊ και η εισαγωγή μοτίβων στον κόσμο

9. Η εποχή της δυνατότητας

Ευχαριστίες
Πηγές και άλλα αναγνώσματα
Κατάλογος βασικών όρων και κυριωνύμων

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found
SHARE