ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Δοκίμιο με θέμα την αληθινή αρχή, την έκταση και τον σκοπό της πολιτικής εξουσίας
Μετάφραση:
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--
Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: cf092722-1b36-453e-adc2-92e308039af5

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Το έργο του John Locke Δύο πραγματείες περί κυβερνήσεως αποτελεί όχι μόνο τη βασική έκθεση της πολιτικής θεωρίας του Άγγλου φιλοσόφου, αλλά και ένα από τα κλασικά κείμενα της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης. Σε αυτό θεμελιώνεται η πολιτική ιδεολογία που έγινε γνωστή με το όνομα φιλελευθερισμός και η οποία εδώ και αιώνες επιδρά αποφασιστικά στη διαμόρφωση των δυτικών κοινωνιών. Ο Locke, αφού αναίρεσε στην Πρώτη Πραγματεία την επιχειρηματολογία του Sir Robert Filmer υπέρ της ελέω Θεού απολυταρχίας, στη Δεύτερη Πραγματεία προχωρεί στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής, και τολμηρής στις συνεπαγωγές της, θεωρίας της πολιτικής νομιμότητας, του χαρακτήρα της κοινωνίας και της οργάνωσης της πολιτείας.

Στο έργο αυτό επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις βασικές έννοιες της πολιτικής θεωρίας –όπως την έννοια της φυσικής κατάστασης των ανθρώπων, της ιδιοκτησίας, του κοινωνικού συμβολαίου, του χαρακτήρα της πολιτείας και των θεσμών που την απαρτίζουν, καθώς και τις σχέσεις των εξουσιών μεταξύ τους– με κανονιστικό αίτημα την αξία της ελευθερίας και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων του ατόμου. Εισάγει πρώτος την ιδέα της εξουσίας ως καταπιστεύματος, τη διάκριση των εξουσιών και την ιδέα της επανάστασης στις περιπτώσεις που οι φορείς της εξουσίας παραβιάζουν το καταπίστευμα και καταπατούν τη διάκριση των εξουσιών.
Η ελληνική έκδοση συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγική μελέτη και σχόλια, καθώς και από βιβλιογραφικές αναφορές που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να εμβαθύνει στη μελέτη τόσο του έργου αυτού όσο και της φιλελεύθερης πολιτικής παράδοσης γενικότερα.

Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, είναι ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα κυριότερα βιβλία του στα ελληνικά περιλαμβάνουν: Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ, β΄ έκδοση (2004), Πολιτικοί στοχαστές των νεοτέρων χρόνων, στ΄ έκδοση (2007), Νεότερη Πολιτική Θεωρία. Θεωρίες της ελευθερίας (2016). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Eξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας (2016) και με το Αριστείο Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018).

Τίτλος πρωτοτύπου
Second Treatise of Government (1690) © 1988, Cambridge University Press
Α' έκδοση
2018
Τρέχουσα έκδοση
4/
2018
ISBN
978-960-524-510-8
Κωδικός στον Εύδοξο
77108766
Τιμή καταλόγου
20,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
308 σελ.
14x
21 εκ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Ο John Locke γεννήθηκε το 1632 στο Wrington του Somerset και πέθανε το 1704 στο Oates του Essex. Άρχισε τις σπουδές του στο κολλέγιο Westminster και τις συνέχισε στο Christ Church της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία, χημεία και ιατρική. Έγινε λέκτορας αρχαίων Ελληνικών στο ίδιο κολλέγιο αλλά απολύθηκε για τις πολιτικές του ιδέες. Από το 1667 συνδέθηκε με την οικογένεια του Ashley Cooper, κόμητα του Shaftesbury, ανέλαβε την εκπαίδευση του γιου του και συμμερίστηκε την πολιτική τύχη του. Από το 1675 ως το 1679 παρέμεινε στη Γαλλία. Το 1683 κατέφυγε ως πολιτικός εξόριστος στην Ολλανδία, απ’ όπου επέστρεψε μετά την Ένδοξη Επανάσταση του 1688 και ανέλαβε διάφορα δημόσια αξιώματα, από τα οποία παραιτήθηκε οριστικά για λόγους υγείας το 1700.

Κύρια έργα του: A Letter on Toleration (1689), An Essay concerning Human Understanding (1689), Two Treatises of Government (1690), Some Thoughts concerning Education (1693), On the Reasonableness of Christianity (1695).

Φωτογραφία:©https://iep.utm.edu/locke/

Περιεχόμενα

Peter Laslett, Για την πρώτη έκδοση στα ελληνικά
Πρόλογος στην τρίτη έκδοση
Πρόλογος στην πρώτη έκδοση
Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση
Ευχαριστίες

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Εισαγωγή: Η πολιτική σκέψη του John Locke ως ερμηνευτικό πρόβλημα
Ι. Οι μεταμορφώσεις μιας φυσιογνωμίας
ΙΙ. Η ιστορικότητα ενός κειμένου
ΙΙΙ. Το πολιτικό πρόσωπο του John Locke

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ  ΠΕΡΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

Σημείωση για το κείμενο
Ο Πρόλογος
Τα περιεχόμενα του Πρώτου και του Δεύτερου Βιβλίου

ΤΟ  ΔΕΥΤΕΡΟ  ΒΙΒΛΙΟ

I. Η Εισαγωγή
II. Περί της φυσικής καταστάσεως
III. Περί της καταστάσεως πολέμου
IV. Περί δουλείας
V. Περί ιδιοκτησίας
VI. Περί πατρικής εξουσίας
VII. Περί πολιτικής κοινωνίας
VIII. Περί των απαρχών των πολιτικών κοινωνιών
IX. Περί των σκοπών της πολιτικής κοινωνίας και κυβερνήσεως
X. Περί των μορφών της πολιτικής κοινότητας
XI. Περί της εκτάσεως της νομοθετικής εξουσίας
XII. Περί της νομοθετικής, εκτελεστικής και ομοσπονδιακής εξουσίας της πολιτικής κοινότητας
XIII. Περί της υπαγωγής των εξουσιών της πολιτικής κοινότητας
XIV. Περί προνομίας
XV.  Περί πατρικής, πολιτικής και δεσποτικής εξουσίας από κοινού εξεταζομένων
XVI. Περί κατακτήσεως
XVII. Περί σφετερισμού
XVIII. Περί τυραννίας
XIX. Περί της διαλύσεως της κυβερνήσεως

Σχόλια
Βιβλιογραφική σημείωση
Ευρετήριο κυρίων ονομάτων

 

Περισσότερα

Συμπληρωματικό υλικό

Διαβάστε το κεφάλαιο ΙΙΙ

Σχετικά βιβλία

No data was found
SHARE