Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Ταυτότητα

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης λειτουργούν ως ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός και αυτοχρηματοδοτούμενος εκδοτικός και μορφωτικός οργανισμός στα πλαίσια του Iδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Κύριοι στόχοι μας είναι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με προσεκτικά επιλεγμένα συγγράμματα, η εκδοτική στήριξη της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και η έκδοση υψηλού επιπέδου βιβλίων για το ευρύ κοινό πάνω σε σημαντικά για την εποχή μας θέματα. Θεμελιώδεις αξίες μας είναι ο συντονισμός με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, η εξωστρέφεια και η διαφύλαξη της πνευματικής μας αυτονομίας.

Μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει περίπου 800 τίτλους βιβλίων στις βασικές θετικές, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και τις τέχνες. Ετησίως, κατά μέσο όρο εκδίδονται 50 νέα βιβλία και ανατυπώνονται περισσότεροι από 100 παλαιότεροι τίτλοι. Το εκδοτικό μας έργο έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις (πέντε βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών, δύο βραβεία από την Πανελλήνια Ένωση Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών, Βραβείο Μετάφρασης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, Βραβείο Εκδοτικού Οίκου Θετικών Επιστημών από την Euroscience, δύο Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας στον τομέα κριτικής-δοκιμίου, Πρώτο Βραβείο & Έπαινο της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος για σχεδίαση βιβλίου κ.ά.), ενώ ενδεικτικό της απήχησης του οίκου μας στο ακαδημαϊκό κοινό είναι ότι ετησίως χρησιμοποιούνται βιβλία μας σε ~3.000 πανεπιστημιακά μαθήματα όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων ως διδακτικά συγγράμματα. Παράλληλα, η παρουσία μας στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας είναι ισχυρή.

 

Ιστορικό

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ιδρύθηκαν το 1984, όταν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τιμώντας μια μεγάλη παράδοση εθνικών προσφορών του απόδημου Ελληνισμού, αποφάσισε να διαθέσει ένα κεφάλαιο από εθελοντικές εισφορές των μελών της για την αρχική χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων οίκων του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης λειτουργούν στα πλαίσια του ΙΤΕ, το οποίο τις στηρίζει από πλευράς λογιστικών υπηρεσιών. Έως το 2011, η βασική χρηματοδότηση της εκδοτικής μας δραστηριότητας στηριζόταν κατά 90% στα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων, και κατά το υπόλοιπο στην ετήσια οικονομική ενίσχυση από το ΙΤΕ και την Παγ­κρητική Ένωση Αμερικής. Από το 2011 και εξής ο εκδοτικός μας οίκος είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενος.

 

Ηράκλειο

Η έδρα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Από το 2007, τα γραφεία μας στεγάζονται στο κτιριακό συγκρότημα του ΙΤΕ, στα Βασιλικά Βουτών. Εκτός από τα γραφεία της διοίκησης, του προσωπικού και το στούντιο του Mathesis, στον χώρο λειτουργεί βιβλιοπωλείο στο οποίο φιλοξενούνται και εκδόσεις άλλων μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Αθήνα

Στο υποκατάστημά μας στην οδό Θουκυδίδου 4 στην Πλάκα λειτουργεί βιβλιοπωλείο και στεγάζονται τα γραφεία του εκδοτικού τμήματος, του εμπορικού τμήματος και του τμήματος επικοινωνίας στην Αθήνα. Στον χώρο διοργανώνονται εκδηλώσεις, φιλοξενούνται σεμινάρια και workshop, ενώ επίσης λειτουργεί το στούντιο του Mathesis στην Αθήνα.