Ο ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΟΣ ΝΟΥΣ
Ασυνήθιστες εγκεφαλικές λειτουργίες και ανθρώπινη ιδιαιτερότητα
Μετάφραση:
Έρση Μπομπολέση
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Ο Eric R. Kandel, βραβευμένος με Νομπέλ για τις θεμελιώδεις έρευνές του πάνω στο πώς αποθηκεύεται η μνήμη στον εγκέφαλο, είναι ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης επιστήμης του εγκεφάλου. Το έργο του εξακολουθεί να διαμορφώνει την αντίληψή μας για το πώς λειτουργούν οι διεργασίες της μάθησης και της μνήμης, αλλά και να ανατρέπει φραγμούς που διαχωρίζουν τα πεδία των επιστημών και της τέχνης.

Σ’ αυτό το σημαντικό νέο βιβλίο του, ο Kandel, στηριζόμενος στην καινοτόμο έρευνα που διεξάγει εδώ και χρόνια, αλλά και στο έργο πολλών άλλων κορυφαίων νευροεπιστημόνων, μας προσφέρει μια ασυνήθιστη περιήγηση στα άδυτα του εγκεφάλου. Εξετάζει ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε: Πώς προκύπτει, από τη φυσική ύλη του εγκεφάλου, ο νους μας — η προσωπική αίσθηση του εαυτού μας; Τα 86 δισεκατομμύρια νευρώνες του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω συνδέσεων πολύ υψηλής ακρίβειας. Ορισμένες φορές, όμως, οι συνδέσεις αυτές απορρυθμίζονται. Οι εγκεφαλικές διεργασίες που διαμορφώνουν τον νου μας μπορούν να διαταραχθούν και, ως αποτέλεσμα, είναι δυνατόν να προκύψουν ασθένειες όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η νόσος Πάρκινσον, οι εξαρτήσεις και η διαταραχή μετατραυματικού στρες. Τούτες οι διαταραχές προκαλούν τεράστιο πόνο· μπορούν, όμως, και να αποκαλύψουν τους μυστηριώδεις τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος παράγει τις πιο θεμελιώδεις εμπειρίες και ικανότητές μας — την ίδια τη φύση της ανθρώπινης υπόστασης. Οι μελέτες για τον αυτισμό ρίχνουν φως στη νευρολογική βάση των κοινωνικών μας ενστίκτων· οι έρευνες για την κατάθλιψη προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις συγκινήσεις και την ακεραιότητα του εαυτού· και οι ρηξικέλευθες εργασίες πάνω στις εξαρτήσεις έχουν οδηγήσει σε μια νέα αντίληψη για τη σχέση μεταξύ ευχαρίστησης και αυτοελέγχου.

Μελετώντας τις διαταραχές της τυπικής εγκεφαλικής λειτουργίας και εξερευνώντας πιθανούς τρόπους για τη θεραπεία τους, θα κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις έννοιες της σκέψης, του συναισθήματος, της συμπεριφοράς, της μνήμης και της δημιουργικότητας. Μόνο τότε θα καταφέρουμε να δώσουμε απάντηση στο καίριο ερώτημα: Πώς, από δισεκατομμύρια νευρώνες, δημιουργείται η συνείδηση;

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

Επιστημονική επιμέλεια
Αντώνης Σταματάκης
Τίτλος πρωτοτύπου
The disordered mind. What unusual brains tell us about ourselves
Α' έκδοση
2/
2023
Τρέχουσα έκδοση
3/
2024
ISBN
978-960-524-899-4
Κωδικός στον Εύδοξο
112692433
Τιμή καταλόγου
18,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
352 σελ.
17x
24 εκ.
τετράχρωμο
Σχεδίαση εξωφύλλου
Ιφιγένεια Βασιλείου
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Ο Eric R. Kandel είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia και Επικεφαλής Ερευ­νητής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Howard Hughes. Το 2000 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νομπέλ Φυσιολο­γίας και Ιατρικής για τις μελέτες του σχετικά με τη μάθηση και τη μνήμη. Εκτός από το Αναζητώντας τη μνήμη, που κέρδισε το βραβείο Los Angeles Times Book το 2006, είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Ο διαταραγμένος νους. Ασυνήθιστες εγκεφαλικές λειτουργίες και ανθρώπινη ιδιαιτερότητα (Πανε­πιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023), The Age of Insight: The Quest to Understand the Unconscious in Art, Mind, and Brain, from Vienna 1900 to the Present, το οποίο κέρδισε το Βραβείο Bruno Kreisky για τη λογοτεχνία, το ανώτερο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστρίας, και Reductionism in Art and Brain Science: Bridging the Two Cultures, ένα βιβλίο για την αφη­ρημένη τέχνη της Σχολής της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου Νευροεπιστήμη και συμπεριφορά (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 1999).

Φωτογραφία: ©Wikipedia

Δημοσιεύματα

Βιβλιοκρισία του Δημήτρη Πετάκου
ΑΥΓΗ - ΠΡΙΣΜΑ
13/01/2024

Videos

ΣΤΕΦΑΝ ΚΛΑΪΝ | Τα όνειρα
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΣΤΕΦΑΝ ΚΛΑΪΝ | Τα όνειρα
12/09/2022
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΗΣ | Η ελευθερία των ορίων
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΗΣ | Η ελευθερία των ορίων
13/03/2023
SERGE ABITEBOUL | Η εποχή των αλγορίθμων
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: SERGE ABITEBOUL | Η εποχή των αλγορίθμων
29/06/2023

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

1. Τι φανερώνουν οι διαταραχές του εγκεφάλου για τον εαυτό μας

2. Η έντονα κοινωνική φύση μας: Το φάσμα του αυτισμού

3. Συγκινήσεις και ακεραιότητα εαυτού: Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

4. Η ικανότητα να σκεφτόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις και να τις εκτελούμε: Σχιζοφρένεια

5. Μνήμη, η αποθήκη του εαυτού: Άνοια

6. Η έμφυτη δημιουργικότητά μας: Εγκεφαλικές διαταραχές και τέχνη

7. Κίνηση: Οι νόσοι Πάρκινσον και Χάντινγκτον

8. Η αλληλεπίδραση μεταξύ συνειδητής και μη συνειδητής συγκίνησης: Άγχος, μετατραυματικό στρες και λήψη εσφαλμένων αποφάσεων

9. Η αρχή της ευχαρίστησης και η ελευθερία της επιλογής: Εθισμοί

10. Διαφοροποίηση φύλου στον εγκέφαλο και ταυτότητα φύλου

11. Συνείδηση: Το άλυτο μυστήριο του εγκεφάλου

Επίλογος: Κλείνοντας τον κύκλο

Σημειώσεις
Ευχαριστίες
Πηγές εικόνων
Ευρετήριο

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

SHARE