ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ για τον ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (1906-2012)
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η βιβλιογραφία για έναν λογοτέχνη δεν είναι απλώς μια λίστα με άρθρα και μελέτες, γι’ αυτό και δεν αφορά μόνο όποιον επιθυμεί να διερευνήσει περαιτέρω το έργο του. Είναι, επιπλέον, μια παρουσίαση των δημοσιευμάτων με τέτοιον τρόπο, ώστε ο αναγνώστης της να μπορεί να αντιληφθεί ποια ήταν η αντιμετώπιση του συγγραφέα όσο ζούσε, ποια ήταν η πρόσληψη του έργου του πριν και μετά τον θάνατό του, ποια έργα προκάλεσαν αντιδράσεις, πώς εκτιμήθηκε η δράση αλλά και η σκέψη του, ποια βιβλία που αναφέρονταν σ’ αυτόν κίνησαν το ευρύτερο ενδιαφέρον κ.λπ.

Η παρούσα βιβλιογραφία καλύπτει δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά όχι την εργογραφία του ίδιου του συγγραφέα και στοχαστή. Περιέχει 6.350 λήμματα και εκτείνεται από το 1906 έως και το 2012. Σε αυτήν έχουν συμπεριληφθεί και όσες βιβλιογραφίες έχουν δημοσιευτεί ώς τώρα για τον κρητικό λογοτέχνη, με κυριότερες αυτές των Γ. Κ. Κατσίμπαλη και Peter Bien. Τόσο ο φιλέρευνος φιλόλογος και μελετητής του έργου του Καζαντζάκη όσο και ο απλός αναγνώστης θα βρουν εδώ άρθρα, κριτικές βιβλίου και θεάτρου, μελέτες για το συνολικό έργο και για τα επιμέρους κείμενά του, ειδήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του, ποιήματα εμπνευσμένα από αυτόν, αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες, μονογραφίες για τη φιλοσοφική και λογοτεχνική του πορεία, σύμμεικτους τόμους με πολυπρισματικές αναλύσεις, επαινετικά και επικριτικά κείμενα για τη μορφή του. Η κατάρτιση του βιβλιογραφικού αυτού σώματος βασίστηκε –όσο αυτό ήταν δυνατόν– στην έρευνα όλης της ελληνόγλωσσης κριτικογραφίας και βιβλιογραφίας και ταυτόχρονα επεκτάθηκε σε άρθρα και τόμους που δημοσιεύτηκαν στην αγγλική, ισπανική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ρωσική, ουκρανική, βουλγαρική, ρουμανική, σερβοκροατική, ουγγρική και αραβική γλώσσα.

Α' έκδοση
2018
Τρέχουσα έκδοση
5/
2018
ISBN
978-960-524-517-7
Τιμή καταλόγου
15,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
720 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και κριτικός βιβλίου. Ασχολείται κυρίως με τη σύγχρονη πεζογραφία και τη μελέτη της κριτικής. Έχει εκδώσει το βιβλίο Η μεταπολιτευτική κριτική στον καθρέφτη (Πόλις 2013).

Η Παναγιώτα Μ. Χατζηγεωργίου είναι διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τη μελέτη Μορφές του αντιηρωισμού στο νεοελληνικό μυθιστόρημα (Gutenberg 2012).

Περιεχόμενα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2. ΠΙΝΑΚΕΣ

2.Ι. Βιβλιογραφίες που ελήφθησαν υπόψη

Α. Αυτοτελείς βιβλιογραφικές συλλογές

Β. Βιβλιογραφικές καταγραφές ενταγμένες σε μελέτες και ιστότοπους

2.ΙΙ. Εφημερίδες, Περιοδικά και Ημερολόγια που έχουν ερευνηθεί

2.ΙΙΙ. Αφιερώματα στον Νίκο Καζαντζάκη σε περιοδικά και εφημερίδες

2.IV. Ιδρύματα και βιβλιοθήκες

2.V. Συντομογραφίες και σύμβολα

3. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

4. ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

4.Ι. Έργων του Νίκου Καζαντζάκη

4.ΙΙ. Προσώπων

Περισσότερα

Συμπληρωματικό υλικό

Ψηφιακό βιβλίο

Η έκδοση διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή. Πατώντας στον σύνδεσμο, μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο σε pdf.

Καλή ανάγνωση!

Σχετικά βιβλία

No data was found
SHARE