Όλα τα άρθρα

29 Απριλίου 2024

«Οι γεωλόγοι είναι ερευνητές, προγνώστες και φύλακες του πλανήτη μας»
Της Χαράς Ντρίνια

Γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από τα βιβλία μας: Ζητήσαμε από τη Χαρά Ντρίνια, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, να μας μιλήσει για το τι σημαίνει να είναι κανείς γεωλόγος. Την ευχαριστούμε πολύ!

 

Όταν ακούμε τη λέξη «γεωλόγος», οι περισσότεροι από εμάς φαντάζονται έναν επιστήμονα που περιπλανιέται σε βουνά, λαγκάδια ή σε απομακρυσμένες ερημιές και βαθιά σπήλαια, αναζητώντας πολύτιμα ορυκτά και απολιθώματα ή καταγράφοντας τις κινήσεις των πλακών της Γης. Πράγματι, οι γεωλόγοι ασχολούνται με όλες αυτές τις δραστηριότητες, παρόλα αυτά το έργο τους εκτείνεται πολύ πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Οι γεωλόγοι είναι κάτι περισσότερο από απλοί «συλλέκτες πετρωμάτων και απολιθωμάτων»· είναι επιστήμονες που μελετούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας. Αναλύουν τις φυσικές διεργασίες που διαμορφώνουν τη Γη, από τον σχηματισμό της μέχρι την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών και φαινομένων.

Οι γεωλόγοι είναι κάτι περισσότερο από απλοί «συλλέκτες πετρωμάτων και απολιθωμάτων»· είναι επιστήμονες που μελετούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας.

Με δημιουργική περιέργεια και προσήλωση στη λεπτομέρεια, οι γεωλόγοι εξερευνούν τη Γη, χαρτογραφώντας τις γεωλογικές δομές της, αναζητώντας και αναλύοντας ορυκτούς πόρους και μελετώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Πέρα από την εξερεύνηση της επιφάνειας της Γης και τη μελέτη των γεωλογικών σχηματισμών, συμβάλλουν σε διάφορους άλλους τομείς, όπως τα τεχνικά έργα, τη γεωχημική ανάλυση αλλά και τη διερεύνηση του εσωτερικού της Γης. Αξιολογούν την ευστάθεια πρανών, αναλύουν τη σύνθεση πετρωμάτων και ορυκτών και ανακατασκευάζουν περιβάλλοντα του παρελθόντος μελετώντας απολιθώματα· δημιουργούν γεωλογικούς χάρτες, χρησιμοποιούν τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και παρέχουν συμβουλές για την περιβαλλοντική αποκατάσταση. Η τεχνογνωσία τους επεκτείνεται στην πολιτική και τη διαχείριση των φυσικών πρώτων υλών, καθοδηγώντας αποφάσεις σχετικά με τη χρήση γης, τη χρήση των φυσικών πόρων και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας και της έρευνας, οι γεωλόγοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση επιστημονικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, συμβάλλοντας στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων της Γης και στην προστασία των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεωλόγοι συμβάλλουν στην πρόληψη και τον μετριασμό των φυσικών καταστροφών. Μέσω της μελέτης φαινομένων όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες, μπορούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις τους και να προτείνουν μέτρα μετριασμού.

Σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, οι γεωλόγοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την ανθρωπότητα.

Σε μια εποχή όπου η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, οι γεωλόγοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για την ανθρωπότητα. Η γεωλογία είναι σημαντική στην κοινωνική ζωή, διότι μας βοηθά να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τους πόρους της Γης, να προστατεύσουμε τις κοινωνίες από φυσικούς κινδύνους, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, να διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο τους υδάτινους πόρους, να σχεδιάσουμε την αστική ανάπτυξη και να διευκολύνουμε τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.

Έτσι, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και τη σημασία της εργασίας τους, οι γεωλόγοι αποδεικνύουν ότι είναι πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι ερευνητές, προγνώστες και φύλακες του πλανήτη μας.

 

Η Χαρά Ντρίνια είναι η επιστημονική επιμελήτρια του βιβλίου «Η αυτοβιογραφία της Γης» της Marcia Bjornerud.