ΒΡΑΧΕΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ (υπό έκδοση)
Ένα εγχειρίδιο θεραπείας
Μετάφραση:
Ηλέκτρα Αναγνώστου

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η Βραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (Short-Term Psychoanalytic Psychotherapy / STPP) για εφήβους είναι ένα μοντέλο ψυχαναλυτικής θεραπείας που περιλαμβάνει 28 συνεδρίες ατομικής ψυχοθεραπείας με εφήβους ή νεαρά άτομα και 7 συνεδρίες με τους γονείς ή τους φροντιστές τους, υποστηριζόμενες από εποπτεία. Ως θεραπεία για νεαρά άτομα με ήπια ή σοβαρή κατάθλιψη, έχει τις ρίζες της στις ψυχαναλυτικές αρχές και πρακτικές και προέρχεται από μια μακρά παράδοση εφαρμογής ψυχαναλυτικών μοντέλων ορισμένου χρόνου σε εφήβους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου έχει ελεγχθεί στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κλινική δοκιμή που έχει διεξαχθεί στην Ευρώπη πάνω στην εφηβική κατάθλιψη (IMPACT study).

Η χρησιμότητα, ή μάλλον η αναγκαιότητα, της STPP είναι πολυεπίπεδη. Η χρονικά προσδιορισμένη φύση του μοντέλου συμβαδίζει με τις αναπτυξιακές ανάγκες των εφήβων και τις διεργασίες αποχωρισμού και αυτονόμησης. Αν και πολλοί ψυχαναλυτικοί ψυχοθεραπευτές βρίσκουν ίσως το προκαθορισμένο τέλος σε μια θεραπεία ορισμένου χρόνου ως κάτι «αποστερητικό» και επιβεβλημένο, για τους εφήβους και τους νέους η διάρκεια των 28 συνεδριών μπορεί να προσφέρει μια επαρκώς καλή εμπειρία φροντίδας και κατανόησης του ασυνείδητου άγχους τους, χωρίς να ανησυχούν, όπως συχνά συμβαίνει, ότι θα «παγιδευτούν» σε μια μακροχρόνια δέσμευση. Η STPP μπορεί να τους προσφέρει μια πρώτη εμπειρία κατανόησης των συναισθημάτων τους, καθώς και να διευκολύνει την εμπιστοσύνη και την επένδυσή τους στη θεραπεία, όπως επίσης και να τους εμπνεύσει προς μια πιο μακρόπνοη θεραπευτική διαδικασία στο μέλλον.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

Επιστημονική επιμέλεια
Ελένη Χουρδάκη
Τίτλος πρωτοτύπου
Short-Term Psychoanalytic Psychotherapy for Adolescencents with Depression. A Treatment Manual (2017, Routledge, a member of the Taylor & Francis Group)
Α' έκδοση
05/
2024
ISBN
978-618-230-051-0
Τεχνικά χαρακτηριστικά
272 σελ.
17x
24 εκ.
Σχεδίαση εξωφύλλου
Ιάκωβος Ουρανός
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Η Jocelyn Catty είναι ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων. Εργάζεται με εφήβους σε μια Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Child and Adolescent Mental Health Service / CAMHS) στο Νότιο Λονδίνο και ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων σε ιδιωτικό γραφείο. Είναι επικεφαλής έρευνας για τη διδακτορική εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Παιδιού στο Κέντρο Tavistock και συνεπιμελήτρια της σειράς «Tavistock Clinic». Παλιότερα εργάστηκε ως υπεύθυνη ερευνητική συνεργάτιδα στον τομέα Ψυχικής Υγείας στο St George’s του University of London. Βασικό ερευνητικό της ενδιαφέρον αποτελεί η έννοια της θεραπευτικής συμμα­χίας. Έχει δημοσιεύσεις στα πεδία της κοινωνικής ψυχιατρικής, της ψυχοθερα­πείας και της αγγλικής φιλολογίας.

Ο Simon Cregeen είναι επικεφαλής του τομέα Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων στην Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων της περιοχής του Μάντσεστερ και του Σάλφορντ (του Central Manchester NHS Foundation Trust), και καθηγητής στη διδακτορική εκπαίδευση στη Σχολή Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων της Βόρειας Αγγλίας (Northern School of Child and Adolescent Psychotherapy), στο Ληντς. Στα κύρια ενδιαφέροντά του περιλαμβάνεται η εργασία με γονεϊκά ζευγάρια, με παιδιά και νέους στην πρόνοια, με θετές οικογένειες και τα δίκτυά τους. Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες δημοσιεύσεις.

Η Carol Hughes, η οποία πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί, είχε πολύχρονη καριέρα ως διευθύντρια Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων στο NHS και σε υπηρε­σίες πρόνοιας. Εργάστηκε σε πολλά πανεπιστημιακά νοσοκομεία και σε κλινικές CAMHS στο Λονδίνο, στο Κεντ και στο Καίμπριτζ. Ήταν ιδρυτικό μέλος της διευθύνουσας ομάδας STPP στην κλινική δοκιμή IMPACT.

Ο Nick Midgley είναι ακαδημαϊκός διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος στην Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων στο Βρετανικό Ίδρυμα Ψυχοθεραπείας / Κέντρο Άννα Φρόυντ (British Psychotherapy Foundation / Anna Freud Centre) και λέκτορας στο Ερευνητικό Τμήμα Κλινικής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας Υγείας του UCL. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των: Child Psychotherapy and Research (Ψυχοθεραπεία παιδιού και έρευνα, 2009), Minding the Child (Φροντίζοντας το παιδί, 2012) και Reading Anna Freud (Διαβάζοντας την Άννα Φρόυντ, 2013). Επί του παρόντος συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά έργα που σχετίζονται με τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες.

Η Maria Rhode είναι ομότιμη καθηγήτρια Ψυχοθεραπείας Παιδιού στην Κλινική Tavistock και στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου (University of East London). Είναι συνεπιμελήτρια των τόμων: Psychotic States in Children (Ψυχωτικές καταστάσεις στα παιδιά, 1997), The Many Faces of Autism (Τα πολλά πρόσωπα του αυτισμού, 2004) και Invisible Boundaries: Psychosis and Autism in Children and Adolescents (Αόρατα όρια: Ψύχωση και αυτισμός σε παιδιά και εφήβους, 2006). Επίσης, είναι μία εκ των συγγραφέων του Childhood Depression: A Place for Psychotherapy (Παιδική κατάθλιψη: Ένας χώρος για ψυχοθεραπεία, επιμ. J. Trowell, 2012). Αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης σε νήπια με δυσκολίες επικοινωνίας.

Η Margaret Rustin είναι ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, και συνεργάτιδα της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Ήταν επικεφαλής του τμήματος Ψυχοθεραπείας Παιδιού στην Κλινική Tavistock από το 1985 έως το 2007 και έχει διδάξει εκτενώς στην Ευρώπη και αλλού. Ήταν συνεπιμελήτρια του τόμου Closely Observed Infants (Στενή παρατήρηση βρεφών, 1989) και έχει διατηρήσει βαθύ ενδιαφέρον για τις ρίζες της ψυχοθεραπείας παιδιού στην εργασία της παρατήρησης. Έχει γράψει πολλά βιβλία και εργασίες για την ψυχοθεραπεία παιδιού και, από κοινού με τον Michael Rustin, δύο βιβλία για την εφαρμογή των ψυχαναλυτικών ιδεών στη λογοτεχνία. Συνεπιμελήθηκε με τη Simonetta Adamo το Young Child Observation: A Development in the Theory and Method of Infant Observation (Παρατήρηση μικρού παιδιού: Μια εξέλιξη της θεωρίας και της μεθόδου της παρατήρησης βρέφους, 2014). Το Reading Klein (Διαβάζοντας την Κλάιν), το οποίο έγραψε μαζί με τον Michael Rustin, δημοσιεύτηκε το 2016 στη σειρά «New Library of Psychoanalysis», ενώ το 2023 ακολούθησε η έκδοση στην ίδια σειρά του Finding a way to the Child (Βρίσκοντας έναν δρόμο προς το παιδί). Έχει ιδιωτικό γραφείο και συνεχίζει να προσφέρει εποπτεία σε πολλούς ψυχοθεραπευτές παιδιών.

Περιεχόμενα

Εισαγωγικό σημείωμα της επιμελήτριας
Οι συντελεστές του τόμου
Ευχαριστίες
Πρόλογος των επιμελητών της σειράς
Πρόλογος

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Η κατάθλιψη στην εφηβεία 
Θεραπεία της εφηβικής κατάθλιψης 
Η STPP και η δοκιμή IMPACT 
Το εγχειρίδιο: η STPP στην πράξη 

1. Ψυχαναλυτικές θεωρίες της εφηβικής κατάθλιψης 

Ψυχαναλυτικές θεωρίες κατάθλιψης 
Αναπτυξιακοί συλλογισμοί
Προς μια ψυχαναλυτική διατύπωση της κατάθλιψης σε εφήβους

2. Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών: αρχές και επιστημονική τεκμηρίωση

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με παιδιά και νέους
Η επιστημονική τεκμηρίωση της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας παιδιών και νέων 

3. Βραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία (STPP) για την εφηβική κατάθλιψη: πλαίσιο και διαδικασία 

Αρχές, στόχοι και τεχνικές της STPP
Διαχείριση περιστατικών, από κοινού εργασία και ψυχιατρικά ζητήματα
Παραπομπή για STPP

4. Τα στάδια της θεραπείας στη Βραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Τα πρώιμα στάδια της STPP
Τα μεσαία στάδια της STPP
Τα τελικά στάδια της STPP
Επαφή μετά το πέρας της θεραπείας

5. Θεραπευτική εργασία με γονείς και φροντιστές

Αρχές ψυχαναλυτικής εργασίας με γονείς και φροντιστές
Θεραπευτική εργασία με γονείς στην STPP
Διευθέτηση, επανεκτίμηση, επικοινωνία και τακτική παρακολούθηση αποτελέσματος 
Η διαδικασία της θεραπευτικής εργασίας με γονείς στην STPP
Κοινά θέματα, δυσκολίες και παραλλαγές
Υιοθετημένα παιδιά, παιδιά στην πρόνοια και οι φροντιστές τους 

6. Εποπτεία στη Βραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία

Αρχές και στόχοι της ψυχαναλυτικής εποπτείας
Εποπτεία στην STPP: το πλαίσιο και η διαδικασία
Αντιμετωπίζοντας παράγοντες επικινδυνότητας
Προβλήματα διαχείρισης στην εποπτεία της STPP
Υποστήριξη θεραπευτών ως προς τη διαχείριση της αντιμεταβίβασης
Παράλληλη διαδικασία στην εποπτεία
Εποπτεία της θεραπευτικής εργασίας με γονείς

7. Βραχεία Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία στην κλινική πρακτική

Διαχείριση ψυχιατρικών δυσκολιών και κινδύνων
Μερικά κοινά προβλήματα

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

 

Σχετικά με την Εταιρεία Ψυχοθεραπευτών Παιδιού (ACP)
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

SHARE