ΓΙΑ ΤΟ «ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ» ΣΗΜΕΡΑ (υπό έκδοση)
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Το έναυσμα για να γραφτεί τούτο το βιβλίο ήταν μια επιστολή διαμαρτυρίας του Γιάννη Τσαρούχη, το 1975, σε μια εφημερίδα, για την τυραννία της επιβολής του πρασίνου στην Αττική, υποδεικνύοντας έτσι το πράσινο ως κλειδί κατανόησης του Αττικού τοπίου. Η διαχρονική απουσία πρασίνου στην Αττική συμπίπτει με την πληθώρα των λεγόμενων «αρχαιολογικών χώρων» της. Η μεταξύ τους σχέση δεν είναι τυχαία, καθώς και τα δύο αυτά στοιχεία απειλούνται εξίσου με βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες. Οπότε, το δημόσιο πράσινο έρχεται να πρωταγωνιστήσει αναπάντεχα στη συζήτηση για το τοπίο: όχι πια άμεσα, ως καθαυτό πράσινο με φυτά και βλάστηση, αλλά έμμεσα, ως θεσμοθετημένος άχτιστος χώρος, ως κενό. Με τη μορφή ανασκαφικών χώρων, ορυγμάτων ή νταμαριών, ακόμα και έρημο ή εγκαταλειμμένο, χαρίζει μια ανάσα στην πόλη, προσφέρει ένα άνοιγμα· από εκεί, δίνεται στους κατοίκους η δυνατότητα να επικοινωνούν ελεύθερα με τον ουρανό.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου συζητιούνται οι πτυχές του Αττικού τοπίου που σχετίζονται με την κατασκευή του ιδεολογήματός του και η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς την έλλειψη δημόσιου πρασίνου. Στο δεύτερο μέρος η αναζήτηση οδηγείται στην τυπολογία των ελεύθερων χώρων, αδόμητων και ανασκαφικών, και καταλήγει στη διατύπωση πρότασης, όπου το «πράσινο» συνεκτιμάται ως μέρος του τοπίου και αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιολογίας ως παραγωγού και παρόχου ανοιχτών χώρων στη ζωή της σύγχρονης ελληνικής πρωτεύουσας.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

Α' έκδοση
2024
ISBN
978-618-230-047-3
Τεχνικά χαρακτηριστικά
208 σελ.
15x
23 εκ.
Σχεδίαση εξωφύλλου
Ιάκωβος Ουρανός

Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (γενν. 1938) είναι αρχιτέκτονας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1962), με μεταπτυχιακές σπουδές (Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, 1973), και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1975–2005). Έχει εργαστεί επαγγελματικά ως αρχιτέκτονας-πολεοδόμος (1964–1993), ενώ παράλληλα αποτύπωνε παλιά κτίσματα, ζωγράφιζε και φωτογράφιζε. Η κύρια συγγραφική του δραστηριότητα αναφέρεται στην ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία. Εκτός από άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικές παρουσιάσεις βιβλίων σε εφημερίδες, περιοδικά και εκπομπές, έχει δημοσιεύσει δικά του βιβλία και μεταφράσει άλλα, έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, έχει επιμεληθεί σειρές τόμων και έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ.

Φωτογραφία:©https://www.archisearch.gr

Σχετικά βιβλία

SHARE